De AEX is woensdag voor het eerst sinds 4 maart weer boven het niveau van 700 punten gesloten en behaalde een dagwinst van ruim vier procent. De Amsterdamse hoofdindex sloot op 703,52 punten, mede door de koerssprong van techinvesteerder Prosus die bijna een kwart aandikte.

Prosus houdt een groot belang in het Chinese techconcern Tencent. Dat aandeel won eerder op de dag al 23 procent in Hongkong, nadat de Chinese vicepremier Liu He had verklaard dat de autoriteiten alles zullen doen om de aandelenmarkten in het land stabiel te houden.

Ook gaf de Chinese overheid aan steun te zullen blijven bieden aan buitenlandse beursnoteringen van Chinese bedrijven. Ook andere Chinese techbedrijven maakten daarop een sprong.

Verder zorgde de toenemende hoop op een staakt-het-vuren in Oekraïne voor optimisme bij beleggers. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet weten hoop op een compromis te zien in de lopende onderhandelingen met Oekraïne.

Naast Prosus gingen ook chiptoeleveranciers BE Semiconductor Industries en ASM International hard omhoog met winsten tot ruim 9 procent.

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway stond met een plus van 8,5 procent ook in de kopgroep. Chipmachinemaker ASML won op zijn beurt meer dan 7 procent. Telecomconcern KPN en olie- en gasbedrijf Shell waren de enige zakkers in de AEX.

De MidKap klom krap 3 procent tot 1032,33 punten. De index met middelgrote fondsen werd aangevoerd door de aanbieder van pakketkluisjes InPost, die bijna 16 procent won.

BAM won bij de kleinere fondsen 5,6 procent. De overheid moet bouwbedrijven BAM en VolkerWessels bijna 60 miljoen euro betalen wegens missers bij de bouw van 's werelds grootste zeesluis. De bouw van de in januari geopende zeesluis in IJmuiden kostte tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Voetbalclub Ajax zakte bijna 7 procent na de uitschakeling in de Champions League.

Ook elders in Europa was het sentiment positief. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,8 procent.

Ook op Wall street heerst optimisme

De beurzen in New York waren woensdag positief gestemd. In de VS keken beleggers uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting de rente met een kwart procentpunt verhogen om de hoge inflatie aan te pakken. Het zal de eerste renteverhoging sinds 2018 zijn.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,4 procent hoger op 34.005 punten. De brede S&P 500 dikte 1,5 procent aan tot 4324 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 1,7 procent tot 13.165 punten.

De Chinese techbedrijven met noteringen op Wall Street gingen ook daar flink omhoog na het sterke herstel in de sector tijdens de Aziatische beurshandel. De bedrijven stonden eerder deze week nog fors onder druk door zorgen over strengere regelgeving in zowel China als de Verenigde Staten, waar enkele grote Chinese bedrijven hun beursnotering dreigden te verliezen.

De Chinese webwinkelconcerns Alibaba en JD.com stegen 15 en 20 procent. De Chinese taxidienst Didi Global veerde haast 42 procent op.

Apple won 1,3 procent. Het Taiwanese Foxconn boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De onderneming, die vooral bekend is als producent van de iPhone van Apple, profiteerde van de sterke vraag naar die smartphone in het feestdagenkwartaal. Ook heeft Foxconn de fabrieken in het Chinese Shenzhen weer deels opgestart. Die lagen stil vanwege de lockdown in de Chinese stad.

Koffieketen Starbucks profiteerde van een positief analistenrapport van JPMorgan en klom 6 procent. Starbucks meldde tevens dat topman Kevin Johnson volgende maand met pensioen gaat. Oprichter Howard Schultz keert terug om de taken van Johnson tijdelijk over te nemen.

Tesla won 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg schort de fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn fabriek in Shanghai voor twee dagen op, omdat de Chinese autoriteiten daar extra restricties instellen om een grote corona-uitbraak in te dammen.

De euro was 1,1042 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 94,94 dollar. Brentolie werd 2,1 procent minder waard op 97,79 dollar per vat.

LEES OOK: Value-tip: kansen voor het aandeel van een slimme Amerikaanse discountketen die je misschien nog niet kent